Vandringsleder på Härnön och Vårdkasen i Höga Kusten och Härnösand

Sandra Itämaa

HÖGA KUSTEN

Höga kusten är ett världsarv i Ångermanland och ingen annanstans på vår jord har landhöjningen varit lika stor sedan inlandsisen släppte på trycket. vandringen i Höga Kusten bjuder på spännande geologi, kulturhistoria, trollskogar, skärgårdslandskap och några av vårt lands bästa utsikter.

I Höga Kusten finns mängder av vandringsmöjligheter – allt från välkända vandringsleder till bortglömda avstickare. Höga Kusten-leden och Världsarvsleden är två imponerande leder som du antingen kan vandra var för sig eller kombinera till en längre vandring. Skuleskogens Nationalpark är en fantastisk plats för vandring och äventyr. Här kan du vandra både kortare och längre turer och det finns mängder av unika platser att besöka och avnjuta i din egen takt.

HÖRNÖ

Hörnön i Härnösand är full av bergstoppar att bestiga och vandringsleder att följa. Variationen är stor och det kan skifta snabbt. Från djup skog till högt berg, från fridfull insjö till livligt hav, från mossig mark till naket klapperstensfält, från sandstrand till naturligt formade klippor.

Vår restaurang ligger i ett område med storslagen natur och rikt friluftsliv, varför inte börja eller avsluta nästa äventyr hos oss!

Härnöleden – Vandringsled i Höga Kusten

Starta vandringen direkt från tågstationen i Härnösand eller kliv ut genom hotellet och hoppa på vandringsleden.

Härnöleden sträcker sig cirka två mål runt hela Härnön. Du kommer att vandra i stadsmiljö, genom skog, över berg och längst kusten.

Den är relativt lätt och passar de flesta, men det finns mer krävande avstickare för den som vill. Längs hela leden finns flera utsiktsplatser, vindskydd och grillplatser. Missa inte de olika avstickarna, det är där du får de riktigt fina vyerna och upplevelserna!

Härnöleden startar vid Härnösand Central så det är bara att hoppa på direkt från tåget eller bussen. Om du vill gå delar av leden kan du ta buss 501 till Vangsta och under sommaren ända ut till Smitingen, buss 502 till Stenhammar (nära Vårdkasen) eller buss 503 till Högslätten. Härnöleden är skyltad med blå skyltar och vita prickar på träd.

 • Etapp 1 Härnösands Central – Sälsten:
  Längd: 3,6 km längs gångväg och grusväg (lätt)
  Avstickare: Lövhällan 700 m
 • Etapp 2 Sälsten – Smitingen:
  Läng: 7,8 km längs skogsstig, landsväg och grusväg (lätt, normal)
  Avstickare: Smitingen 500 m
 • Etapp 3 Smitingen – Vårdkasen:
  Längd: 6,3 km längs skogsstig (normal)
  Avstickare: Speckstaberget 1,5 km (krävande), Norra utsikten 1,6 km (krävande)
 • Etapp 4 Vårdkasen – Härnösands Central:
  Längd: 5,4 km längs skogsstig och gångväg
  Avstickare: Södra utsikten 300 m, Nattviksrundan 1,5 km

Höga Kustenleden – En av Sveriges 12 signaturleder

Den 13 mil långa Höga Kusten-leden sträcker sig genom hela världsarvet Höga Kusten, från Hornöberget i söder till Örnsköldsvik i norr. Leden är indelad i 13 etapper, vilka är en unik blandning av både skärgård och trollskog med spännande naturområden med rik flora och fauna.

Här finns flera aktiviteter, avstickare och unika naturupplevelser att ta del av: djupa skogar, höga kalottberg, utsiktsberg och klippkuster, klapperfält, badvikar och naturskyddsområden. Stundtals befinner du dig på nivåer 250 meter över havet. Ingen annanstans i Sverige kan du vandra så högt och så nära kusten som här!

Sandra Itämaa

Världsarvsleden – Vandra genom fiskebyar, nära havet och upp på berg

Världsarvsleden är en ca. 11-12 mil lång vandringsled som går igenom Nordingrå socken i Höga kusten.  Leden går upp och ner för många branta berg, vilket ger otroliga utsikter, och den går ofta nära havet. Den går genom många välkända platser i Höga Kusten. Norrföällsviken, Bönhamn och barsta är några av de fian fiskebyar som leden går igenom. Världsarvsleden passar bra för dagsvandring och innehåller många fina rundslingor.

Sandra Itämaa

Skuleskogens nationalpark

I Skuleskogens nationalpark kan du vandra och uppleva mäktiga vyer från Slåttdalsberget, utforska Slåttdalsskrevan, ta ett dopp vid sandstranden vid Kälsviken och mycket mer! Skuleskogens nationalpark har 3 st entréer; Entré Nord, Syd och Väst. Det är mest populärt att gå in i nationalparken via Entré Syd. Vilket ofta är ett bra val, men under högsäsong i mitten på juli blir det ofta fullt på parkeringen och då är det bättre att välja någon av de två andra entréerna

Sandra Itämaa

Grottstigen på Smitingen – Grottor i Härnösand och Höga Kusten

Konferens i Härnösand och Höga Kusten
Sandra Itämaa

Grottorna på Smitingen är så kallade Tunnelgrottor. Dessa finns bara i Skandinavien och hälften av landets tunnelgrottor ligger i Ångermanlands kustområde. Den unika samlingen av grottor, grytor och raukar vid Smitingen är bland Sveriges vackraste i sitt slag, väl värda ett eller flera besök.

Hur har då dessa formationer bildats? Den mest accepterade förklaringen är att stenar och grus har satts i rörelse av havsvågorna i sprickor och andra försvagningar i berget. Av landhöjningen har sedan grottorna flyttats upp på torra land. En av grottorna är till hälften under vattnet och slipas fortfarande ut av havets bränningar.

Hitta till grottorna på Smitingen

Grottorna ligger i naturreservatet Smitingen Härnö Klubb. Grottstigen börjar vid parkeringen vid Smitingen havsbad. Dit tar man sig med bil, buss, cykel eller vandring. Karta för Grottstigen finns i Härnösands kommuns folder Vandring Härnösand.

Grottstigen är skyltad och färgmarkerad och utgår från badstranden. Den delar sig till två grottområden. I det södra finns två mycket stora grottor, där det krävs lite klättring för att nå den nedre dubbelgrottan och grottan som ligger i vattnet. I det norra grottområdet vid fyren går stigen ner till den vackraste av två stora grottor vid vattenbrynet. Härifrån kan du fortsätta vandringen runt Klubberget och Klubbsjön eller återvända samma väg (drygt tre kilometer).

Vår restaurang ligger i ett område med storslagen natur och rikt friluftsliv, varför inte börja eller avsluta nästa äventyr hos oss!