Konferens i Härnösand och Höga Kusten

Grottstigen på Smitingen – Grottor i Härnösand och Höga Kusten

Grottorna på Smitingen är så kallade Tunnelgrottor. Dessa finns bara i Skandinavien och hälften av landets tunnelgrottor ligger i Ångermanlands kustområde. Den unika samlingen av grottor, grytor och raukar vid Smitingen är bland Sveriges vackraste i sitt slag, väl värda ett eller flera besök.

Hur har då dessa formationer bildats? Den mest accepterade förklaringen är att stenar och grus har satts i rörelse av havsvågorna i sprickor och andra försvagningar i berget. Av landhöjningen har sedan grottorna flyttats upp på torra land. En av grottorna är till hälften under vattnet och slipas fortfarande ut av havets bränningar.

Hitta till grottorna på Smitingen

Grottorna ligger i naturreservatet Smitingen Härnö Klubb. Grottstigen börjar vid parkeringen vid Smitingen havsbad. Dit tar man sig med bil, buss, cykel eller vandring. Karta för Grottstigen finns i Härnösands kommuns folder Vandring Härnösand.

Grottstigen är skyltad och färgmarkerad och utgår från badstranden. Den delar sig till två grottområden. I det södra finns två mycket stora grottor, där det krävs lite klättring för att nå den nedre dubbelgrottan och grottan som ligger i vattnet. I det norra grottområdet vid fyren går stigen ner till den vackraste av två stora grottor vid vattenbrynet. Härifrån kan du fortsätta vandringen runt Klubberget och Klubbsjön eller återvända samma väg (drygt tre kilometer).

Sandra Itämaa

Restaurang och café 10 minuter från Smitingen

Härnö Outdoor Lodge ligger uppe på Vårdkasberget ca 10 minuter med bil från Smitingen. En perfekt avslutning på en fin vandring till grottorna.

Uppleva grottorna med barn

Att besöka grottorna med barn är en spännande och strapatsrik utflykt. Största delen av vandringen är relativt enkel, men det man ska vara medveten om är att sista delen ner till grottorna är rätt avancerad vandring där det liknar mer klättring än vandring. Har man bara tålamod (och fickan full med godis) och tid fixar de flesta barn att gå till den övre grottan.

Sandra Itämaa

Se mer om grottor i Härnösand

Inom Härnösands kommun finns ett flertal grottor som är verkligt spännande utflyktsmål och geologiskt intressanta.

Urvalet av grottorna har gjorts utifrån kriterier som vackert läge, spektakulär form och ”grottkänsla”. Tillgängligheten kan variera, både vägen till och inne i själva grottan, där vissa håligheter kräver både god fysik och god rörlighet. I de kortfattade beskrivningarna under rubriken ”Tillgänglighet” finns därför en tregradig skala; ”lätt”, ”medelsvår” samt ”krävande”. ”Medelsvår” klarar de flesta av med hyfsad kondition och rörlighet. ”Krävande” innebär krypande i mörker eller klättrande på stegar och berghällar.

Grottorna är av tre huvudtyper; tunnelgrotta, blockgrotta och klippskjul. Benämningarna är vedertagna inom Sveriges Speleogförbund SSF. Tunnelgrottorna är formade genom havsvågornas verksamhet där landhöjningen är en avgörande faktor för dess utveckling. Grottmynningen har en karaktäristisk mjuk lökformad profil. En blockgrotta utgör av ett eller flera stora stenblock som bildar ett hålrum med väggar och tak. Ett klippskul är ett hålrum i en vertikal bergvägg som bildats genom att stora stycken av berget förflyttats ut genom en issprängning och havsvågorsverksamhet.

Titta på Grottguiden online på harnosand.se/grottguide

Läs Grottguiden online