Naturen förbättrar ditt minne

Att vistas utomhus i naturen förbättrar minnet och gör oss mer fokuserade.

Naturen förknippar vi ofta med välbefinnande och rekreation, men naturen hjälper oss också att prestera bättre. Forskare vid University of Michigans psykologiavdelning visar att promenader utomhus i naturen (oavsett årstid) eller till och med att titta på bilder av naturen, kan hjälpa till att förbättra minnet och uppmärksamheten.

De fann att minnet och uppmärksamhetsförmågan förbättrades med 20 procent efter att människor tillbringade en timmes interaktion med naturen.

”Att interagera med naturen kan ha liknande effekter som att meditera,” sa Berman. ”Människor behöver inte njuta av promenaden för att få fördelarna. Vi hittade samma fördelar när det var 25 grader och soligt över sommaren som när temperaturen sjönk till -25 grader i januari. Den enda skillnaden var att deltagarna tyckte mer om promenaderna på våren och sommaren än mitt på vintern.”

Berman bestämde sig för att testa den teorin genom att skicka studiedeltagare på vandringsleder runt Ann Arbor. Deltagarna gick på en stadsväg längs huvudgatorna och även på en rutt i UM:s Matthaei Botanical Gardens och Nichols Arboretum och tog in naturen. När deltagarna gick i Arboretum förbättrade de sitt korttidsminne med 20 procent, men visade inga förbättringar efter att ha promenerat på stadens gator.

Forskarna testade också samma teori genom att låta försökspersoner sitta inne och titta på bilder av antingen centrumscener eller naturscener och återigen var resultaten desamma: när man tittade på foton av naturen förbättrades minnes- och uppmärksamhetspoängen med cirka 20 procent, men inte när du tittar på urbana bilder.